Dış Ticaret Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Dış Ticaret Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Dış ticaret ya da diğer bir adıyla uluslararası ticaret, ülkelerin birbirleriyle aralarında gerçekleştirdikleri hizmet ya da ürün alım satımına verilen genel isimdir. Dış ticareti gerçekleştirilen ürün veya hizmet eğer başka bir ülkeye gönderilirse buna ihracat, eğer başka bir ülkeden getiriliyorsa buna ithalat denir.
Globalleşen ekonomide önemli bir rolü bulunan dış ticaret, ülkeler için gayri safi milli hasıla açısından da önemli bir misyona sahiptir. Ülkelerin ödeme dengesi ve cari açıkları açısından dış ticaretin rolü çok büyüktür.
Dış Ticaret Faaliyetleri
Dış ticaret faaliyetleri kendi içerisinde ihracat ve ithalat olmak üzere ikiye ayrılır.
İhracat
İhracat veya dışa satım, basitçe ülkenin ürettiği mal ve hizmetleri başka ülkelere satmasıdır. İhracat yapabilmek için, satıcının kendi bulunduğu ülkenin gümrük kurallarına uygun hareket etmesi gerekir. Aynı şekilde ithalatı yapan tarafın da yine bağlı bulunduğu ülkenin gümrük kuralları çerçevesi içerisinde hareket etmesi zorunludur.
İhracatın Aşamaları
İhracat yapabilmek için aşağıda yer alan aşamaların sırasıyla tamamlanması gerekmektedir:
- Şirket Kurmak: Vergi dairesine kayıt olmak, vergi numarası sahibi olmak ve bir vergi mükellefi olmak.
- Bir İhracatçılar Birliğine Üye Olmak: İhracatçı sıfatı kazanılabilmesi için, ihracatı yapılacak ürünle ilgili bir ihracatçılar birliğine üye olmak.
- Dış Pazar Araştırması Yapmak: İhracat yapılacak ürünü belirlemek için pazar araştırması yapmak.
- Teklif Sunmak: İhracat yapabilmek için potansiyel müşterilere fiyat, ödeme yöntemi, teslimat süresi ve teslimat yöntemi hakkında bir satış teklifi sunmak. Ayrıca alıcı firma tarafından gönderilen sipariş formunun alınması, satış sözleşmesi yapılması ve ihraç edilecek ürünlerin sözleşme şartları kapsamında gönderime hazır hale getirilmesi.
- Belge Hazırlığı: Fatura, çeki listesi, menşei şahadetnamesi, gümrük beyannamesi ve ihraç edilecek malın türüne göre mevzuatın belirttiği sertifikaların hazırlanması.
- Gönderim İşlemleri: Alıcı ile anlaşılan gönderim yöntemi ve teslimat türüne göre sürecin başlatılması. Nakliye işlemini yapacak firmaya ürünleri taşıma belgesi karşılığında teslim etme. Nakliyede deniz yolu tercih edilmişse, konşimento, havayolu tercih edilmişse havayolu taşıma belgesi ve karayolu tercih edilmişse CMR belgesinin hazır edilmesi.
- Gümrükleme: Gümrük beyannamesinin gümrük müşavirleri tarafından fatura ve çeki listesine göre hazırlanması, fatura, konşimento ve diğer belgelerin gümrük idaresine sunulması. Gümrük idaresinin belgeleri inceledikten sonra ürünlere yurt dışına çıkış izni vermesi.
- Fatura Bedeli Tahsilatı: Fatura bedelinin ithalatçı firma tarafından kambiyo mevzuatı çerçevesinde uygun banka aracılığıyla transfer edilmesi.